ЕП отхвърли проект на ЕК за оценката на пестициди

Народните представители настояват Европейската комисия да изработи изцяло нов законопроект на базата на най-актуалните научни и технически постижения

С голямо мнозинство Европейският парламент отхвърли предложен от Комисията проект за нов регламент относно оценката и лицензирането на препарати за растителна защита. Конкретно става дума за пестициди, като депутатите са на мнение, че при предварителните обсъждания държавите членки прекалено много са занижили изискванията.   

С гласуването народните представители настояват Европейската комисия да изработи изцяло нов законопроект на базата на най-актуалните научни и технически постижения, се казва в декларация на парламента.  Първоначалният проект трябваше да узакони предложенията на Европейската агенция за безопасност на храните, целящи намаляването на препарати, които вредят на пчелите. В текста се съдържаха и точни предписания как точно да се тестват пестицидите, за да се защитят опрашителите в краткосрочен и по-дългосрочен план.  Под натиска на повечето държави Европейската комисия промени проекта, занижавайки изискванията. В представения за гласуване вариант вече се говореше само за моментното влияние на препаратите, но не и за дългосрочните последствия.  Групата на Зелените в Европарламента изказа задоволство от отрицателния вот и го нарече "важен сигнал" за защитата на пчелите. Всеки нов препарат трябва да бъде одобрен именно от тази гледна точка, а не на преден план да бъде "отровният бизнес-модел" на производителите. 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.