Германия беше осъдена от Европейския съд в Люксембург заради несправяне с прекомерното количество нитрати в подпочвените води

Законодателството е било променено и са въведени по-строги правила

Германия беше осъдена от Европейския съд в Люксембург заради несправяне с прекомерното количество нитрати в подпочвените води. В своето решение магистратите установяват, че страната е нарушила регламент на Европейския съюз и не е предприела достатъчно ефективни мерки.

В първия си коментар по случая министърът на земеделието Юлия Кльокнер обяви, че веднага ще започне разговори с Европейската комисия, за да потърси начин за по-безболезнено привеждане на присъдата в действие. Освен наказателното постановление Германия ще трябва да плати и разноските по делото.

"Решението на съда не беше изненада за нас. То обаче се отнася за старото законодателство за торенето, което вече не е в сила", каза Кльокнер в Берлин. Все пак тя призна, че и сега има някои причини, заради които присъдата е справедлива. Затова и законодателството е било променено и са въведени по-строги правила. Едно от тях гласи, че азотът трябва да достига до растението, а не да попада в подпочвените води.

Присъдата беше приета и от Германския земеделски съюз с аргумента, че се отнася за отминал период и за старо законодателство. "Решението е просто формалният завършек на делото и няма отношение към сегашната ситуация", коментираха от земеделския съюз.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.