Извънсъдебно споразумение в САЩ за производител на хербициди

Делото се води от повече от две години пред съда в Канзас Сити, щата Мисури

35,8 милиона долара обезщетение ще плати компанията, която произвежда хербицида глифозат, в рамките на извънсъдебно споразумение, постигнато в Съединените щати.
 
Става въпрос за дело по обвинението, че компанията е пропуснала да посочи евентуални рискове за здравето върху етикетите на опаковките, съдържащи веществото. От централата са доволни от постигнатото споразумение, сега остава то да бъде потвърдено от съда. Фирмата се задължава също така да промени етикетите на всички опаковки.
 
Делото се води от повече от две години пред съда в Канзас Сити, щата Мисури и е преминало през няколко инстанции. То няма нищо общо с процесите, при които компанията, произвеждаща глифозат, е съдена от хора, заболели от рак. В подобни дела в Съединените щати са обединени близо 49 000 искове.
 
В първите три такива случая компанията беше осъдена да плати огромни обезщетения, но ги обжалва пред по-висши инстанции. Засега тези съдилища не са се произнесли, в същото време и там се водят преговори за извънсъдебни споразумения. Анализатори смятат, че компанията е готова да плати до 10 милиарда долара. (dpa)
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.