Швейцария забранява износа на 5 опасни препарата

В страната е централата на един от най-големите производители на пестициди

От началото на 2021 година Швейцария вече няма да изнася определени препарати за растителна защита, които са забранени за използване на територията на страната. Става дума за пет вещества, смятани за опасни за хората, животните и околната среда.
 
Решението за прекратяване на експорта е взето от правителството като допълнение към закона за химическите субстанции и е част от мерките за намаляване на рисковете, свързани с отровни химикали. От изявление на властите става ясно, че целта е да се опази здравето и околната среда в държавите, внасящи препарати, особено тези в развиващите се региони. Забранените за експорт препарати съдържат няколко вещества, които вече не се прилагат в Швейцария, но масово се ползват в други страни.
 
От швейцарската неправителствена организация "Пъблик Ай" поздравиха решението, и изтъкнаха, че с него страната изпраща силен сигнал, че слага край на двойните стандарти. Според екоактивистите решението е и послание към химическата индустрия да се оттегли от пазара на най-опасните химикали. В Швейцария е централата на един от най-големите производители на пестициди, който през 2017 година е изнесъл повече от 126 тона от препарат, съдържащ веществото диафентиурон, като 75 тона са доставени в Индия, 50 тона в Република Южна Африка и останалата част в Колумбия. Компанията е обвинена в отравянето на памукопроизводители в Индия и е призована да ги обезщети. Засега от концерна отричат вината си.
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.