Синият език взе над 70 жертви в Сатовча

Болестта се разнася мълниеносно и в община Благоевград

Болестта „син език“ уби над 70 животни в община Сатовча. Това съобщи пред AGRO.BG кметът на общината Арбен Мименов.

По думите му, заразата е обхванала стадата от овце в почти всички населени места в родопската община. Най-много положителни проби има в селата Сатовча, Осина и Долен. Болестта е подминала животните във Ваклиново, Крибул, Плетена и Боголин.

15 от загиналите животни са загробени на място в общината, а останалите са извозени до екарисаж. В селата Сатовча, Туховища и Долен са установени 6 крави, които са били заразени от „син език“. Те са излекувани, но все още състоянието им не е достатъчно добро.

Болестта се разнася мълниеносно и в община Благоевград, информира Славейко Костадинов, който има ферма с 400 овце и 10-ина крави в благоевградското село Дъбрава.

„Докторите изписват антибиотици, но вдигат рамене, като си признават, че не знаят как да пресекат заразата, трети път давам по 120 лв. и нищо, 10 овце ми умряха, 20-ина са заразени, една успях да спася, но и тя остава саката, не се знае ще може ли да ражда и млекодава, или не“, сподели Костадинов.

Животновъдите вече се страхуват да кажат, че в стадата им има болни от „син език“ овце, защото по този начин ще изгубят клиентите, които искат да закупят останалите здрави такива. Част от тях споделят за проблема на животинския пазар в Благоевград.

Ветеринарните лекари също са вдигнали ръце след дълги опити за справяне с болестта. Държавата пък все още не е взела мерки срещу нейното разпростространение, което поражда недоволство сред фермерите в Пиринско.

„1,9 млн. лева са отпуснати, но как и кога тези пари ще стигнат до нас, никой не казва,  разкрива болката на десетки животновъди благоевградчанинът. Тази зараза ще ни довърши, със сигурност знам, че са "пламнали" стада в Хърсово, Дъбрава, в Габрово на едно момче кравите му са болни, ходи като болен, в Покровник също се оплакаха колеги, страшно е! Обаждат ми се фермери и от Капатово, Припечене, Генерал Тодоров, уплашени, питат какво да правят, но и аз рецепта нямам“, недоволства фермерът.

Костадинов недоумява защо държавата все още не е направила стъпки за подпомагането на животновъдите, които имат болни животни. В Турция вече има ваксина срещу болестта, но България все още няма намерение да я внася.

Освен това фермерите трябва да пръскат своите стопанства с препарати срещу комари. Ефект от тях няма, уверява Славейко Костадинов. Дори напротив – миризмата им е толкова силна, че води до припадъци.

Загиналите животни се загробват на място, защото най-близкия екарисаж е във Варна, а за придвижването им са необходими хладилни коли. Животновъдите заплашват с протести, ако държавата не вземе под внимание проблемите им и не се включи активно в тяхното разрешаване.

Междувременно от ОДБХ – Благоевград оповестиха, че общият брой загинали животни в областта е над 100. Засегнати са 83 животновъдни стопанства. Най-много заразени животни има в община Сатовча, Катунци и Симитли. В Симитли болестта е повалила няколко крави, а в Сатовча  и Катунци – овце.

Има съмнения за още 75 локални огнища на заразата. От тях са взети кръвни проби и се очакват резултати. За да се предотврати разпространението й са взети превантивни мерки. Сред тях са забрана за провеждане на тържища, пазари и изложби на животни и забрана за извеждането им на паша във времето от 19:00 до 8:00 часа всеки ден.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.