Светла Николова, председател на сдружение Агролинк: Глифозатът е навсякъде – в почвите, подпочвените води, в бирата, в хляба…

Светла Николова, председател на сдружение Агролинк

Стартира петиция за частично спиране употребата на хербицида в семейни стопанства, както и в градски условия

Петиция за частично спиране употребата на хербицида глифозат стартира сдружение Агролинк заедно с други природозащитни организации. „Глифозатът е най-разпространеният и най-използваният хербицид в целия свят. Разработен е през 1974 г. и оттогава милиони тонове са използвани в целия свят“, заяви Светла Николова, председател на сдружение Агролинк.

По думите й, според учените, веществото предизвиква развитие на злокачествени заболявания при фермери, селскостопански работници, както и при хора, които са консумирали храна с остатъчни количества от веществото. „Глифозатът е навсякъде – в почвите, подпочвените води, в бирата, в хляба…“

Веществото предизвиква и висока смъртност на пчелите.

Инициаторите на петицията застъпват тезата глифозатът да не бъде употребяван на малки площи и в градската среда.

Препаратите с глифозат се продават в аграрните аптеки и са достъпни за всеки малък производител, който ги ползва в личното стопанство. Освен това активно се използва в градски условия – в градинки, междублокови пространства, в близост до детски градини и площадки, където има зелени площи, на футболни и голф игрища.

Каква е алтернативата на глифозата?

„Има така наречената интегрирана растителна защита, която позволява да се използват по-малко или да се елиминират всички тези най-опасни препарати, може да се прилага сеитбообръщение, мулчиране с цел намаляване на плевелите“, твърди Светла Николова.

Пълна забрана на употребата на глифозат вече е инициирана в някои европейски страни, като Люксембург например. Парламентът на Австрия въведе забрана, която предстои да влезе в сила, Ангела Меркел обяви, че до 2023 г. Германия също ще го забрани, във Франция от тази година е забранено разрешаването на нови препарати на основата на глифозат, като в страната е намалена употребата на някои от вече регистрираните такива продукти.

На интернет адрес Peticiq.com може да се гласува за каузата. Очакванията са да се включат поне 5 хил. души. Идеята е резултатите да бъдат представени на правителството и да се провокира законодателно решение.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.