Технологията на UPL в пшеница е печеливша!

В ЗК „Сплотеност” разчитат на продуктите на фирмата за по-добър контрол върху плевели, болести и за по-добро стимулиране на растенията

Технологията на UPL се оказва печеливша в ЗК „Сплотеност” в село Владимирово. Председателят й Минко Желязков разчита вече повече от 5 години на продуктите на компанията, за да опази посевите както от плевели и болести, така и да ги стимулира да преодолеят стресовите фактори. Това се оказва особено важно за сезон като този, в който сушата е на път да провали зърнената реколта. 
 
„В тази лоша година виждате полетата как изглеждат. Класът е пълен и изхранен. Прилагаме биостимулаторите Тонивит и Апетайзър за развиване на една добра коренова система и усвояване на всички полезни хранителни вещества в почвата. 
От няколко години разчитам на тези продукти и съм доволен”, не крие Минко Желязков.  
Цялостната технология на UPL в полетата на кооперацията започва с обеззаразяване на семената с Ранкона 15 МЕ, подчерта Мирослав Йорданов, регионален мениджър за Североизточна България на фирмата.
 
„Това е продукт в доза 100 мл на 100 кг семена. Действа срещу твърда праховита главня снежна плесен и кореново гниене.
През април пшеницата е третирана с новия хербицид на UPL Ксанаду. Дозата е фиксирана – 10 грама на декар. С него постигаме изключителен контрол върху икономически важните плевели”, допълни още регионалният прeдставител на UPL. 
 
При третирането в резервоарната смес е добавен биостимулаторът Тонивит. Той участва в процесите за образуването на ензими. Така се стига до многократно по-добро усвояване на азота, фосфора и желязото от почвата. 
 
Посевите с пшеница са третирани с фунгицида Зоксис в доза 100 мл. Целта е контрол върху септориоза, брашнеста мана и видовете ръжда. През май заедно с фунгицида е приложен биостимулаторът Апетайзер. Той съдържа физиоактиватор на базата на водорасли, цинк и манган и спомага за по- добри качествени и количествени показатели на продукцията. 
 
Посевите с царевица и слънчоглед на земеделската кооперация също са третирани с продукти на UPL. Биостимулаторите Тонивит и Апетайзер спомагат за развитието на по-добра коренова система с повече власинки, за по-здраво растение и хабитус и по-добре озърнени кочани.