В Добрич се проведе семинар за болестите по животните

Нови заболявания все по-упорито навлизат и зачестяват у нас през последните години

Екзотични болести по животните навлизат у нас през последните години основно от южните ни съседки. За това това алармира д-р Евгений Макавеев на среща с животновъди в Добрич. Епизоотичната обстановка, превенция на заболяванията и промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност бяха част от дискутираните теми. Подробностите от кореспондента ни Галина Недкова.

По-тясна връзка между животновъдите и ветеринарните лекари по места предвиждат промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Именно поради нарушения контакт през тази година се стигна до нови огнища на антракс в селата Млада гвардия и Бозвелийско, подчерта д-р Евгений Макавеев пред фермери в Добрич. Сериозен е и въпросът с ушните марки.

Новите болести по животните все по-упорито навлизат и зачестяват у нас през последните години. Сред тях са син език, шарка, дерматит, африканска чума по свинете.

Само за един месец в съседна Гърция са установени 56 нови огнища на това заразно заболяване. Опасността е реална и за българските фермери.

Срещите с животновъди са организирани от Министерството на земеделието и храните и ще продължат във Варна, Силистра и Шумен. Обобщените предложения на фермерите за ветеринарномедицинската дейност ще влязат в новия закон.

Вижте подробности в Новините на телевизия АгроТВ.

Автор: Галина Недкова