В Ямболско започва евтаназиране на болните от "син език" животни

Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени

До дни ще започне умъртвяване на животни, болни от „син език” в Ямболска област. Изготвя се график на селата за умъртвяване на болните животни, съобщи д-р Стоян Колев от областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол, пише dariknews.bg.

Решението е взето на извънредно заседание на областната епизоотична комисия. Болните животни ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат транспортирани до екарисажа във Варна. Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени.

Ветеринарните власти ще могат на ден да евтаназират животни в четири села, а акцията се очаква да приключи до две седмици.

Заразени са две телета, от селата Межда и Малко Шарково. Заболяването е констатирано чрез лабораторни изследвания. Има съмнения за зараза в още 15 села на общините Болярово и Елхово. С признаци на заболяването са 18 овце и две крави, за които се очакват резултати. Забранена е нощната паша, пашата около водоемите, реките и местата с висока влажност.

Ще бъде извършена и дезинфекция на стопанските дворове, обори  и ферми.

"Син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Най-често боледуват овце, но не само. Наблюдават се поражения по устната лигавица. Характерен признак е наличието на задух, а болните животни куцат. При някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%. Преди 1998 г. това заболяване е докладвано много рядко в Европа и е приемано за тропическа болест характерна за Африканския континент.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.