Демо жътва показа предимствата на царевичните хибриди ДЕКАЛБ

Полето край село Дропла е третирано с продуктите на фирма БАЙЕР

„Условията в село Дропла са типични за целия Североизточен район със силно засушаване в най-важните фази от развитието на царевицата.” Това обобщи Ненчо Рогов, специалист „Развитие, продажби и маркетинг” за Североизточна България в Байер. Фирмата организира демо жътва на 16 хибрида царевица Декалб, заложени на полето между селата Дропла и Змеево в община Балчик. 
„Най-критичен е периодът от цъфтеж до млечна зрялост, когато царевицата се нуждае от 5,5-6 куб. м вода на денонощие на декар. През този дълъг период обаче ние имахме валежи от порядъка на 9 литра на кв. м. Това се оказа лимитиращият фактор за добива”, допълни още Ненчо Рогов. 
Въпреки тежките условия и оскъдните валежи, генетиката Декалб доказа своите предимства. Добивите на опитното поле край село Дропла са от 500 до 600 кг/дка за различните хибриди. 
Жътвата показа, че през настоящата година най-добре се представят хибридите от ранната група по зрялост. На полето най-добре се отличиха ДКЦ 3972 с резултат 636 кг/дка и ДКЦ 4098 – с 623 кг/дка. Те се характеризират с бърз старт след сеитба и затова максимално усвоиха минималните количества влага. 
 
Домакин на демонстрационната жътва беше фирма „Агриком” ООД. Агрономът Иван Ганев от няколко години залага на масов посев хибрида ДКЦ 4541. Този продукт заема повече от половината площи с царевица в стопанството. „Той е универсален боец, тъй като става и за интензивно земеделие, така и за лоши почви. Представя се стабилно. От него сме стигали до 900-1000 кг/дка в добри години”, допълни още Иван Ганев. 
 
Автор: Галина Недкова 


Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.