Разкодираха генома на европейските сортове

Само за няколко стотин години са настъпили големи генетични различия

Германски учени разкодираха генома на европейските сортове царевица. Това ще позволи създаването на по-ефективни и по-устойчиви сортове на Стария континент.
 
Фермери и учени от векове селектират нови сортове царевица, за да ги адаптират към различните климатични условия на Земята. С течение на времето тези сортове са натрупали огромно генетично разнообразие, което води дотам, че отглежданата в Америка и Европа царевица са по-скоро далечни, отколкото близки роднини.
 
Сега екип учени от Техническия университет в Мюнхен е разкодирал генома на най-масовите европейски сортове, след като през 2009 подобен пробив беше постигнат при американската линия. При сравнението със сортовете, отглеждани отвъд Атлантика, прави впечатление, че само за няколко стотин години са настъпили големи генетични различия. Такива има и между европейските сортове.
 
Според мюнхенските учени тези различия са една от причините за т.нар. хетерозисен ефект, използван най-вече при селекцията на хибридни сортове. Така при кръстоската на различни сортове някои белези да са по-силно изразени, отколкото в техните родители. В бъдеще този ефект ще може да се ползва още по-ефективно, а създадените нови хибриди ще дават по-големи добиви и ще са по-устойчиви на климатичните промени, надяват се учените. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.