Сръбска селекция при пшеницата и ечемика - в помощ на истинските земеделци

ПИРГОС АГРО представи житни посеви без аналог

Независимо от тежката в климатично отношение година, в някои части на страната могат да се видят образцови полета с житни култури. Причината за добрите резултати е в селекцията и качествено подхранване на посевите. Това коментираха гости и агрономи по време на полски ден в землището на старозагорското с. Михайлово, на който бяха представени 12 сорта пшеница и ечемик на Пиргос Агро. Домакин на демо опита е фирма Травъл ООД.

Пиргос Агро вече 11 години е ексклузивен представител на NS SEME - Института за полски и зеленчукови култури в Нови Сад. Поради своите качества, стабилност и генетичен потенциал за добив сръбската селекция е все по-предпочитана от родните фермери. Сортовете са високопродуктивни и с изключително силна устойчивост на засушаване.

В опитните парцели се открояват: Азра NS, Игра NS, Понония Нова NS и Обала NS. За първа година в масова употреба са Победа NS, Гривна NS, Игра NS и Рани откос NS, от които се очаква да затвърдят резултатите по отношение на високата си продуктивност.

Освен добрата селекция, на полето бяха представени и резултатите от приложението на иновативни продукти за подхранване на културите, които Пиргос Агро традиционно предлага у нас. Житните посеви са се развили отлично, въпреки тежката суша, благодарение на няколко уникални продукта. На първо място това са листните торове на Agrounik, които са с органичен произход и биостимулатори на база цитокинини и гиберилини, напълно кореспондиращи с изискванията на съвременното земеделие. Прилагани са заедно с препаратите за растителна защита. Благодарение на тях растенията са в отлична кондиция.

По време на вегетацията на културите е използван Slavol. Представлява микробиологичен течен тор, идеален стимулатор за подпомагане растежа на кореновата система на растенията.

Приложен е и Амиксол - продукт на растителна основа, поради което лесно се разпознава от ДНК на растенията. Всички пшеници, ечемици и тритикале, предлагани от Пиргос Агро, са излезли от базата им във Ветрен третирани освен с фунгициди, но и със Slavol S.

Новото, което ще предложи Пиргос Агро през следващата година, са три нови царевици - NS 6000, NS 3000 и NS 4000, които са в период на изпитване. За тях се знае, че бързо отдават влагата и имат висок потенциал за добив.

Новост в портфолиото на българската компания ще е Еруикс – биофунгицид, подходящ и за конвенционално производство. Този продукт може да се използва за приложение в борбата с брашнестата мана в пшеница.

Друг нов продукт в портфолиото на Пиргос Агро е Slavol VVL, насочен към овощарите.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.