1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Връчиха наградите на Фондация Рачински и Добрички панаир

Връчиха наградите на Фондация Рачински и Добрички панаир

Призовете на Фондация Рачински бяха раздадени в категориите "Най-добър селекционер", "Най-добър семепроизводител"

 

На дванадесетото международно изложение "Борса за семена и посадъчен материал", което се провежда в Добрич, връчиха наградите на "Фондация Рачински" и Асоциацията на производителите на семена и посадъчен материал. Носител на приза в категорията "Най-добър селекционер" стана Костадин Костов от Държавен земеделски институт Добруджа. Костов е създател на пшеничeния сорт "Свилена", сорт, който вече е придобил световна популярност. Той е съавтор на още 25 сорта, както и на 6 изцяло негови, последният от които, сорт "Емола" все по-трайно навлиза в производството на пшеница в България. Костов посвети приза на колегите си: "В селекцията и науката има приемственост и колективност. Наградата на фондация Рачински е съвместен успех за всички колеги, които работим заедно в създаването на нови сортове" – сподели той.  

Наградата Рачински за "Най-добър семепроизводител" получи Божидар Митов. В стопанството си от над 80 хиляди декара, 10 хиляди декара са отделени за семепроизводство. Митов благодари за качествената им съвместна работа на институтите в Садово, Генерал Тошево и Кнежа.

Добрички панаир също раздаде своите отличия. Института за зеленчукови, зърнени и полски култури в Нови сад получи наградата за чуждестранен изложител като активен участник в изложението в продължение на пет години. В категорията "Български изложител" Добрички панаир присъди наградата на фирма "4+3 Касъров".

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.