По-малко полети - по-несигурни прогнози в метеорологията

В настоящата ситуация е много трудно да се предвиждат бури и други природни катаклизми, което носи голям риск

Силно намаленият въздушен транспорт прави прогнозите за времето по-малко надеждни, тъй като липсват данните, събирани от специалните сензори, монтирани в самолетите от гражданската авиация. За това предупреждават експертите от Международната метеорологична организация.
 
В настоящата ситуация е много трудно да се предвиждат бури и други природни катаклизми, което носи голям риск за държави и региони, имащи нужда от няколко дни, за да се подготвят, посочват синоптиците. Техните модели имат нужда от възможно голямо количество данни за времето в момента, за да могат да изчислят какво ще бъде то след няколко дни. Сензорите в пътническите самолети дават сведения за температури, скорост и посока на вятъра, влажност и въздушни турболенции. С тях са оборудвани 3 хиляди пътнически самолети.
 
Тези данни в момента обаче липсват. От Метеорологичната организация изтъкват, че вместо 700 хиляди данни на ден, сега получават под 10 хиляди.
 
Развитите страни събират автоматично данни от сателити и наземни станции. Ако обаче няма достатъчно персонал за поддръжка на тези станции, има опасност работата на синоптиците да се провали.
 
Около Земята в момента кръжат 70 метеорологични спътника, по земната повърхност са пръснати 10 хиляди измервателни станции. Данни се събират и от 7 хиляди кораба и повече от 1000 шамандури в океаните. 
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар