Седмична агрометеорологична прогноза 04-10.09.2020. г.

През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от наднормени температури и отсъствие на валежи, което оказа негативно влияние върху последните етапи от развитието на късните пролетни култури и затрудни качественото извършване на предсеитбените почвообработки.

През следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми. В началото на периода се прогнозират валежи със стопанско значение на места в Североизточна България. През периода при слънчогледа ще се наблюдава масово техническа зрелост. При късните хибриди царевица ще протичат млечна и восъчна зрелост. През периода тече оптималният срок за засяване на площите със зимна рапица. В много райони почвеното засушаване ще възпрепятства агротехническите дейности и сеитбата на зимна рапица. Това ще наложи по-късни сеитби като възможният срок за засяване на площите е до края на месеца. В ябълковите насаждения се следи за вредната дейност на второто поколение на ябълковия плодов червей и при необходимост се извършва третиране срещу вредителя. Извършва се обеззаразяване на предвидените за есенни сеитби семена от пшеница и ечемик срещу семеннопреносими болести (обикновена и праховита главня, септориоза и фузариози).

Условията ще са подходящи за реколтирането на посевите с пролетни култури встъпили в техническа зрелост, за провеждане на растителнозащитните дейности при трайните насаждения, за прибиране на плодовата и зеленчукова реколта.

 

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ 

Забележка: 

 Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.