Седмична агрометеорологична прогноза 11-17.09.2020. г.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят температури над климатичните норми. През периода вероятност за превалявания се прогнозира на отделни места в южните райони, но те ще бъдат без стопанско значение и в по-голямата част от страната, продължаващата в края на лятото суша ще бъде сериозен проблем при провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. Изключения има на отделни места в Североизточна България, където падналите локалнивалежи (Шумен - 28 l/m², Разград - 51 l/m², Русе - 34 l/m², Силистра - 46 l/m²) в средата на първото десетдневие на септември подобриха водното и физично състояние на почвата в горните слоеве и условията за провеждане на сезонните почвообработки.

През периода по-голямата част от късните пролетни култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица, отглеждани при поливни условия, ще преобладава восъчна зрелост. При ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. Фаза узряване ще протича при памука и фъстъците. По-късните винени сортове грозде, по-рано от обичайните за страната срокове, ще встъпят във физиологична зрелост. Прогнозираното слънчево и топло за сезона време е предпоставка за синтеза повече захари в гроздето и плодовете на по-късните сортове овошки.

През периода условията ще бъдат подходящи за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата зеленчукова и плодова реколта.

До края на второто десетдневие на септември е оптималния агротехнически срок за сеитбата на зимната рапица.  

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Забележка: 

 Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.