Пазарът на агротехника, по-силен заради кризата

Какво се промени при производството и търговията със земеделска техника за последните няколко месеца разказва Филип Лазаров, търговски директор на фирма Варекс

Пазарът не земеделска техника е съществен индикатор за развитието на агросектора. Наред с всички последствия от пандемията заради COVID-19, той също беше засегнат от въведените ограничения за движение на хора и стоки. Какво се промени при производството и търговията със земеделска техника за последните няколко месеца разказва Филип Лазаров, търговски директор на фирма Варекс, която е член на Българската асоциация на търговците на агротехника. 
„Ковид се отразява на всички еднозначно негативно, ако изхождаме от анализ на ситуацията от март месец насам, това, което можем да кажем, е, че много от западноевропейските ни доставчици преустановиха дейност или поне производство и доставки, логистиката се усложни също. Това няма как да има позитивен ефект върху бизнеса. Трябваше да адаптираме поведението си в ситуацията. Лично мнение мое е, че бяха осъществени сделки и договорки с клиенти, които твърдо бяха решили да действат въпреки ситуацията. Това направи бизнеса със земеделска техника за този период по-прагматичен, това има своите добри страни, защото решенията се взимаха по-конкретно и по-бързо, това имаше оздравяващ характер.“
Освен по-бързите преговори между дистрибутори и клиенти, ковид кризата даде възможност търговците да прецезират общуването с клиентите така, че за по-кратко време да им предложат най-подходящото за тях. Освен всичко търсенето на земеделска техника не е намаляло. Експертът в сферата на агротехниката подчерта, че сушата е много по-агресивния негативен фактор отколкото коронакризата.

"Имаше почвено-климатични особености, които допълнително нагнетиха обстановката, но това е отделен въпрос."
Като член на Българска асоциация на търговците на агротехника Филип Лазаров подчерта, че организацията ще настоява при приемането на бюджет за следващата ОСП да се отчете нуждата от модернизиране на стопанствата с по-надеждна земеделска техника.
"От началото на европейските субсидии, които се изплащаха за страната ни, се изприказва много за това колко пари са вложени в този сектор по отношение на модернизация. Аз бих казал обаче следното: въпреки всички евросубсидии за сектора, все още България е на последно място сред всички държави членки на ЕС по индекси, свързани с енергообезпеченост в земеделието. Най-общо казано, те са два индекса – това са сумарни конски сили на единица площ при тракторите и сумарни конски сили и енергообезпеченост на единица площ при комбайните. Според тези индекси въпреки всички евросредства, вложени в това направление, българските земеделци са все още назад в класацията."
Филип Лазаров напомни, че модерно и конкурентоспособно земеделие няма как да има без модерна и икономична техника.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.