С двубарабанен стрипер хедер „Славянка УАС“ прибирате 2 пъти по-бързо зърното от полето

Все повече фермери избират хедера с „вакуумен ефект“ или т.нар. „хедер прахосмукачка“ поради многото му предимства

Фермери, стартиращи технологията No-Till, виждат предимствата на „Славянка УАС“ в запазването на влагата от растителните остатъци, останали след жътва с хедера. Хедерът прибира зърното от класовете, като стърнището е оставено високо в сравнение с конвенционалния хедер, който жъне ниско долу. Температура на почвата през горещините във високото стърнище е с 10 и повече градуса по-ниска в сравнение с ниското стърнище. Високите остатъци пазят сянка и по този начин не позволяват на влагата да се изпари бързо, а при паднал валеж я запазват дълго време.

При силен вятър не се получава бързо изпарение на влагата и ерозия на почвата. Също така, през зимата снеговете се задържат и са равномерно разпределени на полето. Някои земеделски производители след жътва засяват втора култура - царевица или междинна покривна култура - Sunn Hemp (Crotalaria Juncea) поради наличната влага в почвата. Crotalaria Juncea е сухоустойчива бобова тропическа култура, която расте в горещините. С две думи - колкото е по-горещо, толкова повече расте.

Sunn Hemp за отрицателно време (около 60 дни) фиксира азот, като образува грудки и това, разбира се, ще намали торовите норми за следващата култура. Растението има мощна коренова система, като продълбочава почвата, задушава плевелите и води борба с нематодите. Вариантите след това са да бъде извършена сеитба директно, да се инкорпорира с обработка или да се използва за фураж. Много земеделци започват да мислят как да се адаптират към климатичните промени и предприемат все повече смели стъпки.

Хедерът може да се използва при конвенционалната технология, като след това се прави обработка за справяне с растителните остатъци.

славянка уас 2

Земеделци, които използват Стрипер хедер „Славянка УАС“, спестяват разходи от гориво, поддръжка на комбайна и др., като основно прибират 2 пъти по-бързо зърното от полето. Колкото по-бързо се прибере реколтата, толкова по-малки ще са загубите на зърно от падането на влажността в процеса на прибирането. Скоростта на комбайна със „Славянка УАС“ е 9-12 км/ч, като производителността е 35-50 дка/ч и не се използва сечката.

Видео по темата:

 

Защо стрипер хедерът е с два барабана и образува „вакуумен ефект“?

При контакта на овършаващия барабан с класовете зърната могат да паднат гравитачно, особено когато влажността на зърното е ниска и от сортови особености (безосилеста пшеница) битер барабанът не позволява зърното да падне и го вкарва в шнека, също така и за прибиране на всички братя и дребните семена на върха на класа, полегнали посеви.

 

Защо е с верижно задвижване и постоянни обороти?

За по-добро прибиране и при ниска скорост, за по-добра здравина, предпазване от пожар и добра работа при полегнали посеви и заплевелени полета.

Въпрос на технология е дали веднага след жътва ще се направи обработка, ще се остави стърнището до пролетта или незабавно ще се засее втора култура, или междинна покривна култура.

„Фарморганикс България“ ЕООД

www.slavyankauas.bg

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.