Ана Петрова: Ще търся компенсации за стреса от 2018 година насам

Животновъдката от Болярово прави коментар след излязлото решение на Върховния административен съд

В момента Ана Петрова от град Болярово има стадо с около 300 овце – майки, мъжки и приплодите им. Коментира решението на ВАС като закъсняло. Петрова каза за АгроТВ, че ще търси по съдебен път компенсации за стреса, който тя и семейството й са преживели от лятото на 2018 година насам.

ВАС излезе с финално решение – заповедта за затваряне на обекта и умъртвяване на животните е неправомерна. В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболяването, смята съдът. А до развръзката се стигна, след като през 2018 г. ОДБХ Ямбол откри две положителни проби сред овцете на стопанката и разпореди затварянето на стопанството. Ана Петрова обаче не разреши на изпълнителите на заповедта да влязат и да убият стадото. Конфликтът стигна до съда, където на първа инстанция Петрова загуби.

Днес Ана Петрова казва:

„Решението на ВАС е лицемерно, защото мина много време и стрес на семейството ми. Ще продължа да си търся правата и да си отстоявам. През 2018 година направиха всичко това с моята ферма неоснователно. Ще търся обезщетения заради стреса върху семейството и овцете ми. Ще коментирам тези намерения с адвокатите си. На какво основание се държаха с мен като с престъпник? Половин година имах денонощна охрана. Половин година животните ми бяха на оборен режим без да са болни, без да има чума по дребните преживни животни. Заради стреса, който ми нанесоха съм длъжна да продължа да си търся правата. Продължавам напред и нямам намерение да се отказвам”  

Петрова казва, че от друг човек е разбрала, че регистрацията на животновъдния й обект е подновена и има право да избере ветеринарномедицинско лице, което да обслужва животните й.

„Аз не съм се допитала още до ОДБХ-Ямбол. Сериозно се замислям дали изобщо искам да се поднови регистрацията на обекта ми. Не искам да работя с тези хора, понесох много обиди от тях.”

От своя страна земеделският министър Десислава Танева коментира, че Решението на ВАС не поставя под съмнение наличието на чумата по дребни преживни животни, а заболяванията по животните не подбират кой е на власт. Българската агенция по безопасност на храните ще изпълни съдебното решение без какъвто и да е коментар, увери земеделският министър. Танева уточни, че оспорваната по съдебен ред от фермерската заповед се е отнасяла единствено до заличаването на животновъдния обект, който отново ще бъде вписан със съответните бройки животни. Но заповедта за обявяване на вторично огнище на директора на БАБХ остава в сила и тя не е предмет на настоящото решение, заяви още Танева.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.