Австрия с по-строги правила за транспорта на животни

Те предвиждат при трансграничен транспорт в рамките на Европейския съюз австрийските митнически служби приоритетно да обработват камионите с животни

Заповед за по-строги правила при транспорта на живи животни издаде австрийското министерство на здравеопазването. Документът е във връзка с коронакризата и произтичащите от нея проблеми при преминаването на границите на страната.
 
Заради засилените мерки за сигурност по границите се образуват дълги опашки от камиони, от което страдат животните, се казва в заповедта. Здравното министерство във Виена не може да забрани износа на добитък от Австрия, тъй като европейските закони не позволяват подобна мярка, но с новите правила иска да подобри условията.
 
Те предвиждат при трансграничен транспорт в рамките на Европейския съюз австрийските митнически служби приоритетно да обработват камионите с животни. На ветеринарите е наредено да позволяват такива транспорти само тогава, когато спедиторската компания може да гарантира бърз превоз. Освен това транспортните фирми са длъжни да документират със снимки и видео ситуацията при преминаването на границата, както и при разтоварването на животните в крайната точка на маршрута.
 
Според Сдружението на австрийските говедовъди всичкият транспорт на животни за разплод се провеждат с особено внимание към здравето им, така че те да пристигнат в добро състояние.
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.