БАБХ взе проби от животните край Димитровград

Снимка:

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места

Aгенцията по безопасност на храните взе проби от умрелите крави, пили вода от река Марица край Димитровград. Пробите ще бъдат изпратени за изследване в Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт. 
„Съгласно законодателството, след установяване на причината за смъртта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение“, коментира пред журналисти изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който посети мястото на инцидента и лично разговаря със стопанина.
В понеделник след обяд 29 крави се отровиха след като пиха вода от канал, който се влива се в Марица. 
 
Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на общините по течението на реката – Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.
 

Пред БНР главен комисар Николай Николов е споделили, че една от версиите, по които се работи за инцидента, е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:

„Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление – така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка”.

„Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала – поне до момента това показват нашите данни”, добави той.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.