Браншовици прогнозират спад в производството на мляко

Очаква се ръст в изкупната цена на суровината

Спад в производството на мляко и ръст в изкупната цена в началото на следващата година. Прогнозата е на Националния съюз на говедовъдите в България. Изпълнителният директор Михаил Михайлов коментира причините:

„В България все още има цикличност на отелване при кравите. Сега се бракуваха животните, които се задържаха във връзка с 80 дневния срок. Колкото и нископродуктивни да бяха, от тях се получаваше някакво мляко. Голяма част от кравите се пресушават, защото цикълът е направен да могат да се телят в края на зимата - началото на пролетта. Тези, които са на пасищни условия, да могат да се изведат веднага на паша. Освен това не знаем каква ще бъде зимата. Един сняг за ден нарушава равновесието на производството ни. Това са неща, които е възможно да се случат, което означава, че производството на мляко ще намалее при всички случаи.“

От браншовата организация оценяват като добра новината за увеличия бюджет по схемата за доилно оборудване за 2020 г. Припомняме, че  с решение на УС на ДФ „Земеделие” с 400 000 е увеличен бюджетът по схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. С корекцията общият ресурс, който се предоставя в направлението, възлиза на 2 400 000 лв. Той ще бъде разпределен до неговото изчерпване - по реда на кандидатстване.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.