Чехия иска забрана за клетъчното отглеждане на кокошки

Стопаните, които заради новите правила ще бъдат принудени да прекратят дейността си, трябва да получат финансово обезщетение

За пълна забрана на клетъчното отглеждане на кокошки носачки в Европейския съюз настоява земеделският министър на Чехия. Като краен срок се предлага 2030-та година, предвид това, че голямото мнозинство от гражданите на Общността е против клетките.
 
В предложение, отправено към останалите министри на селското стопанство, Мирослав Томан изтъква, че тесните клетки бяха забранени още през 2012 година. Оттогава на европейските птицевъди е разрешено да държат носачките само в по-широки и по-удобни клетки. Сега министърът настоява за хармонизация на правилата на вътрешния пазар на Съюза и посочва, че повечето търговски вериги вече не предлагат яйца от клетъчно отглеждане, а преминават към такива от волиери.
 
Томан подчертава още, че страната му не одобрява едностранните забрани на национално ниво, въведени от отделни държави, тъй като те водят до изкривяване на пазара. Затова призовава Европейската комисия да предприеме мерки за приравняване на правилата. Според него стопаните, които заради новите правила ще бъдат принудени да прекратят дейността си, трябва да получат финансово обезщетение, ако имат да изплащат заеми.
 
Стела Кириакидис, която в Комисията отговаря за здравните въпроси, поздрави Прага за инициативата. Предложението на Томан съвпада с началото на проверките на европейските правни норми, отнасящи се за отглеждането на селскостопански животни, подчерта Кириакидис.
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.