COVID-19 спира кланици в САЩ

Според браншовата организация на месопреработвателната индустрия от вируса са починали най-малко 20 души

Съединените щати са заплашени от недостиг на месо, предупреждават експерти отвъд Океана. Причината е, че все повече кланици и месопреработвателни фирми са принудени да преустановят работата си заради заразени с COVID-19 работници.
 
Особено силно засегнат е секторът на свинското месо, след като три от най-големите кланични предприятия затвориха врати. В тях се преработват около 15 процента от свинете в страната. Работа спряха и по-малки кланици в различни щати, така че ситуацията се изостря. Белият дом се опитва да наложи ответни мерки, като задължава фирмите да работят, спазвайки необходимите хигиенни условия.
 
Според браншовата организация на месопреработвателната индустрия от вируса са починали най-малко 20 души, други 5 000 са заразени и са или в болница, или в домашна карантина.
 
При свинското месо в Съединените щати има голяма концентрация на фермери и преработватели. 20 големи компании си делят 70 процента от кланичния капацитет, като повечето от тях са в щата Айова и съседните региони. За говеждото месо ситуацията не е толкова остра, тъй като говедовъдството е пръснато на повече места – в щатите Колорадо, Небраска, Канзас и Тексас. Но и тук 10-те най-големи кланици имат пазарен дял от 60 на сто. 
 
През миналата седмица работа са прекратили общо 13 компании, което е намалило преработката на свинско месо с 25 процента и на говеждо с една десета. Това води и до проблеми за животновъдите, които не могат да предадат готовите за клане животни. В резултат изкупните цени на свине и говеда паднаха драстично, а прогнозите са, че до края на годината браншът ще претърпи загуби в размер на минимум 5 милиарда долара.