Една трета от нидерландските фермери се отказват

Eкспертите посочват като причини застаряването на сегашните стопани и липсата на кандидати да наследят производството

През следващите 10 години близо една трета от нидерландските млекопроизводители могат да се откажат от дейността си. Това се казва в анализ на предстоящите структурни промени в сектора, изработен от най-голямата млекопреработвателна компания в страната.
 
Според прогнозата от сегашните 15 000 млекопроизводители, през 2030 година в Нидерландия ще останат само 10 000. Въпреки това поголовието от млечни крави няма да се свие със същата скорост, а само с 10 на сто. Но производство на мляко няма да намалее, смятат от преработвателната компания.
 
За да се потвърдят тези очаквания е необходимо оставащите в сектора фермери да увеличат производството. В момента стопаните в Нидерландия държат рекорда за Европейския съюз, като от един хектар земя произвеждат 18 000 килограма мляко на година.
 
Заради по-строгите екологични изисквания, поставени от правителството в Хага, в бъдеще нидерландското млекопроизводство ще има по-слабо негативно влияние върху околната среда, се казва в анализа. Това ще стане благодарение на по-ефективното използване на фуражите и преминаването към възобновяеми енергийни източници от страна на стопаните.
 
Като причини за драстичния спад на млечните ферми през следващото десетилетие експертите посочват застаряването на сегашните стопани и липсата на кандидати да наследят производството, сравнително ниските доходи в комбинация с големите инвестиции, както и неблагоприятни изгледи за бъдещето в сравнение с други сектори на селското стопанство.
Към днешна дата всяка година 2 до 3 % от млекопроизводителите в страната се отказват от дейността си.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.