ЕФСА предупреждава за нова вълна от птичи грип

Най-застрашени от птичия грип са Северна и Източна Европа

Предупреждение за нова вълна от птичи грип издаде Европейската агенция по безопасност на храните. В своя ежедневен бюлетин ЕФСА призовава всички държави в Европейския съюз да засилят контролите и мерките за биосигурност, за да се предпазят от евентуална зараза.
 
Предупреждението е издадено на фона на нови случаи на силно патогенни щамове на птичия грип при диви и домашни птици в Западна Русия и Казахстан. Тези региони са на пътя на прелетните птици при есенната им миграция към южните части на Европа.
 
Според досегашния опит най-застрашени от птичия грип са Северна и Източна Европа. Епидемиите през 2005 и 2016 година започнаха в същите части на Русия и се прехвърлиха на запад. Ако това се случи и сега, тази есен и през зимата има опасност да бъдат засегнати същите региони, като риск има и за държавите в Южна и Западна Европа, смятат експертите от ЕФСА.
 
В своя доклад Агенцията препоръчва да се вземат всички необходими мерки за ранното установяване на евентуални зарази, както и за въвеждане на строги норми за биосигурност в птицевъдните стопанства. Освен това ветеринарните власти са призовани да следят за мъртви диви птици и веднага да ги изследват за грипните щамове.
 
Според експертите опасността за пренасяне на заразата от птиците на хората е много малка. Въпреки това ЕФСА препоръчва да не докосваме мъртви птици без подходящи мерки за лична защита.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.