Епизоотичната обстановка е спокойна след бума на инфлуенца в Пловдивско

Каква е епизоотичната обстановка в страната и има ли опасност за навлизане на заразни болести в животновъдните обекти?

През последните месеци наблюдавахме епизоотични явления в различни части на страната. Африканската чума по свинете е постоянна опасност за свинекомплексите, защото е налична в дивата природа. Освен нея беше констатирана и ку-треска в Габровско, където бяха заразени ветеринари и работници във ферми. Оказа се, че от инфлуенца пък са пострадали няколко големи птицеферми у нас. Каква е обстановката в страната обясни професор Георгиев, директор на Център за оценка на риска по агрохранителната верига.
"Епизоотичната обстановка в България в последните 2 месеца е малко по-добра, отколкото през март. Имахме 11 огнища на инфлуенца по-рано тази година. Това беше предизвикателство за ветеринарната служба.“ от референтната лаборатория.“ 
Основното огнище на инфлуенца е било в района на Пловдив, където в малки населени места се отглеждат птици в различни ферми, но на относително голяма гъстота. От лабораторния анализ се оказало, че гени на високопатогенна инфлуенца са се смесили с гени на друг вирус. За сега ситуацията е овладяна, но експертите препоръчват промени в наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания при отглеждането на селскостопански животни.
"Това са едни мерки, които на базата на накъсване на епизоотичната верига, дезинфекции и физически бариери, чрез разделението на птиците, да не попадат в близко съжителство. На по-малко от 3 километра да няма друг обект, а не само по 500 метра отстояние.“ 
Професор Георгиев обясни, че при такива заразни болести е почти сигурно, че от една ферма заразата ще попадне в друга и така ще се разпространи в региона. От звеното са на мнение, че епизоотичната обстановка в страната е спокойна, но трябва да се взимат постоянни превантивни мерки.