ЕС пита за хуманното отношение към животните

Снимка:

През 2012 година Комисията прие стратегията за периода 2012-2015-та, в която са определени редица приоритети и действия

Публична консултация за Стратегията на Европейския съюз за защита на здравето на животните започна Европейската комисия на онлайн сайта си. Целта на анкетата, достъпна и на български език, е да се оцени доколко стратегията е изпълнила своите цели и дали те са уместни и последователни в сегашните условия. Също така ще се оцени ефективността и дали стратегията полезно допълва националните усилия в тази област.
 
През 2012 година Комисията прие стратегията за периода 2012-2015-та, в която са определени редица приоритети и действия, насочени към подобряване на хуманното отношение към животните. Тези действия бяха приключени през 2018 година. През 2019-та,  след препоръка от Европейската сметна палата, Комисията започна извършването на оценка на стратегията. Тази оценка ще послужи за основа на бъдещите инициативи на Европейския съюз в областта на хуманното отношение към животните. Обществената консултация си поставя следните цели: да събере мнения от физически лица и организации и да предостави на всички заинтересовани страни възможността да споделят становища и информация по въпросите, включени в оценката.
 
През май 2019-та Комисията публикува Пътна карта за оценка на стратегията, върху която се приемаха мненията на заинтересовани страни. Събраните отзиви помогнаха на Комисията да изработи техническо задание за едногодишно външно проучване в допълнение на оценката. Онлайн-консултациите ще продължат до 25 юни, а становища могат да подадат компетентните органи, отговарящи за хуманното отношение към животните, бизнес и професионални организации, граждани на Европейския съюз, организации на гражданското общество, независими експерти от академични и научноизследователски институти, Европейската агенция по безопасност на храните и други. Въпросникът за анкетата е публикуван и на български език на интернет-страницата на Европейската комисия. (ec.europa.eu)
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.