Фермата на Жока Фекете за свине от породата Мангалица

Млада жена предприемач отглежда свине и приготвя продукти от свинско месо

За този проект

След като завършва образованието си в областта на храненето, Жока Фекете създава своя собствена ферма в Унгария с помощта на финансиране от ЕС. Нейната цел е да отглежда и продава животни, зеленчуци и зърнени култури и да приготвя свои собствени продукти, като преработва месо от свине от унгарската порода Мангалица. Нейните продукти вече са спечелили множество престижни награди.

От фермата до трапезата — историята на един млад свиневъд

След като завършва образование в областта на храните, Жока Фекете сбъдва детската си мечта, като създава своя собствена ферма за свине от породата Мангалица с финансова помощ от ЕС. Първоначално фермата разполага с 20 свине за разплод, а днес те са повече от 40. Прасетата от породата Мангалица са близо 350. Жока отглежда и продава животни, зеленчуци и зърнени култури, а също така произвежда месни изделия от свинете от породата Мангалица.

Фермата се превръща в семейно предприятие. Бащата на Жока, който е агроном, се грижи за храната на животните, майка ѝ подготвя заявленията за финансиране, а нейните братя и сестри помагат с продажбите.

Фермата е спечелила множество отличия, а Жока всяка година участва в унгарския фестивал, посветен на породата Мангалица. Тя е спечелила няколко награди в категорията „Продукти“ от 2013 г. досега.

Факти и цифри

Обща информация

  • Отглеждане на собствени животни от породата Мангалица — 40 свине за разплод и 350 прасета
  • Създаване на едно работно място на пълно работно време
  • Отличия, включително наградата за висококачествени продукти на областта Хайду-Бихар, и множество награди на унгарския фестивал, посветен на породата Мангалица

 

 

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар