Френска верига предлага пилета, хранени с масло от насекоми

Подобни смески се предлагат и за аквакултури

Пилета и разфасовки пилешко месо от птици, хранени с масло от насекоми, пуска на пазара френска верига супермаркети. Добавката се произвежда от местна компания, специализирана във фуражните смески и успешно замества соевото масло.
 
Според производителя новата фуражна смеска има 80 % по-малък карбонов отпечатък в сравнение с предишните варианти, направени с вносна соя. Подобни смески се предлагат и за аквакултури, където в храната за рибите са добавя брашно от насекоми. То се добива от ларвите на мухи, чиято родина е Южна Америка. Те се отглеждат с помощта на отпадни продукти, получени при производството на захар от захарно цвекло, които не са годни за консумация от човека. След изсушаване ларвите се смилат на брашно и се прибавят към фуража. Отгледаните по този начин риби също са в асортимента на супермаркетите.
 
Френското птицевъдство въвежда и друга иновация – определянето на пола в яйцата на патици. Новият метод ще бъде представен в началото на следващата година и позволява полът на неизлюпените патенца да бъде разпознат още на деветия ден след снасянето на яйцето. За разлика от кокошките, при които се умъртвяват новоизлюпените мъжки пилета, при патиците се убиват женските. Методът за предварително установяване на пола ще направи излишно умъртвяването на повече от 30 милиона женски патенца.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.