Френските стопани се отказват от кастрацията на прасетата

Засега сдружението на свиневъдните организации не пояснява как точно ще осъществи намерението си

От 1 януари 2022 година голяма част от френските свиневъди смятат да се откажат от кастрацията на мъжките прасета. Това обяви сдружението на десетте най-големи свиневъдни организации в страната, обединяващи стопани с общо над 12 милиона животни.
 
Идеята на фермерските организации е в отговор на решение на френския министър на земеделието Дидие Гийом, който постанови, че от 2022 година кастрацията на мъжките прасета ще може да се извършва само с упойка. Целта на заповедта е да се подобри защитата на животните във френските стопанства.
 
Засега сдружението на свиневъдните организации не пояснява как точно ще осъществи намерението си за отказ от кастрацията. Посочва се само, че ще се търси комбинирана базисна цена за животните, предавани в кланиците, като за основа ще се вземе сегашната цена за женските и за мъжките свине.
 
След това ще е задача на кланиците да проверяват, дали закланите мъжки свине излъчват неприятна миризма. Допълнителните разходи за тази проверка ще се поемат от свинеферми, отказали се от кастрацията.
 
В случай, че определен пазар в чужбина настоява за кастрирани нерези, това ще е възможно на по-висока цена, която да компенсира разходите за упойката и самата манипулация, посочват свиневъдите.  
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.