Германия прекрати износа на свинско към трети страни

Заради намерената в провинция Бранденбург дива свиня, заразена с вируса на африканската чума, Германия на практика прекрати износа на свинско месо към трети страни. Причината е, че ветеринарните служби вече нямат право да издават необходимите сертификати, съобщиха от земеделското ведомство в Берлин. 
 
Експортът на месо и живи свине към държавите от Европейския съюз остава възможен, тъй като в Съюза важи регионалният принцип, който позволява да се изнасят продукти от региони, които не са засегнати от болестта. 70 % от германския експорт са насочени именно към страни от ЕС, а останалата част, предимно субпродукти и карантия, за които в Европа почти няма пазар, отиват за Китай и други азиатски държави.
От ведомството на Юлия Кльокнер казаха, че в момента се водят преговори с Китай за признаване на регионалния принцип, което би дало възможност на свиневъдите и преработвателите от други части на Германия да продължат да изнасят за Народната република. Засега откритата в Бранденбург дива свиня остава единичен случай.
 
Междувременно стана ясно, че Япония е забранила вноса на германско свинско още в края на миналата седмица, само ден след като бе потвърдено, че действително става дума за АЧС. Страната на изгряващото слънце е обаче сред най-малките вносители, а през миналата година не е купила нито една жива свиня. Китай и Южна Корея също издадоха забрани, като Народната република е най-важният пазар за германско свинско извън Европейския съюз. По данни на официалната статистика Федералната република изнася по няколко стотин хиляди тона годишно за Китай. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.