Германска провинция забранява транспорта на животни за Русия

Транспортът причинява големи мъки на животните, особено при дълги отсечки с крайна точка извън Европейския съюз

Временна забрана за транспорт на живи животни до и през Русия издаде германската провинция Бранденбург. Причината – по маршрутите през Русия няма подходящи условия за обгрижване на животните.
 
Заради коронакризата всички места в Русия, където шофьорите на камиони обикновено спират за почивка и за да се погрижат за животните, в момента са затворени. Затова Бранденбург спира временно тези транспорти, след като получи съответното уведомление от руските ветеринарни служби.
 
Транспортът причинява големи мъки на животните, особено при дълги отсечки с крайна точка извън Европейския съюз. Затова трябва да сме сигурни, че по такива маршрути има достатъчно места, където животните да бъдат разтоварвани, хранени и поени, за да могат да си починат", се казва в заповедта на бранденбургското министерство за защита на потребителите, което отговаря за този вид транспорт. От там поясняват също така, че според правилата на Европейския съюз всеки камион трябва в случай на нужда да има достъп до ветеринарномедицинска помощ. Ето защо превозвачите и организаторите на превоза на живи животни още преди старта са длъжни да посочат местата за почивка, особено когато крайната точка е в трета страна.
 
Още през 2015 година Европейският съд постанови, че защитата на животните не свършва на външната граница на Съюза. Затова при транспорт извън рамките на Общността трябва да има специални места за обгрижване на животните.