Германски свиневъди настояват за постоянна ограда заради АЧС

В момента заболяването е на територията на 10 европейски държави

В Германия растат опасенията, че aфриканската чума по свинете може да прескочи границата с Полша и да причини огромни щети на свиневъдния сектор. Затова Германският земеделски съюз настоява оградите по границата да станат постоянни.
"Тези временни заграждения не са достатъчни. Достатъчно е една група диви свине, подплашени от ловни кучета, да се втурнат в паника, за да ги съборят", се казва в изявление на Съюза.
Вече цяла година в Западна Полша има случаи на заразени глигани. За защита от тях, германските провинции Саксония и Бранденбург издигнаха електропастири или други временни заграждения на обща дължина от 248 километра. В момента такава ограда се поставя и по границата между провинция Мекленбург-Предна Померания и Полша. Само преди няколко дни на полска територия, само на 10 километра от границата, беше намерена поредната дива свиня, умряла от вируса на aфриканската чума.
"Бундестагът трябва да одобри издигането на постоянна ограда", настояват от Земеделския съюз. В началото на месеца за такава ограда гласува и втората камара в германския парламент, в която са представени провинциите. Досега подобно трайно заграждение беше отхвърляно заради символиката, свързана с понятието "желязна завеса".
Африканска чума по свинете в момента има в 10 европейски държави – Естония, Латвия, Литва, България, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Италия и Белгия. Свиневъдите в Германия се опасяват, че ако на тяхна територия се появи заболяла дива свиня, това ще прекрати износа на свинско. В резултат цените на продукцията ще паднат толкова ниско, че ще фалират и най-големите ферми. Германските производители зависят до голяма степен от експорта, тъй като отгледаните от тях животни покриват вътрешното потребление на повече от 120 %. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.