Германски учени измерват метановите емисии от крави

От провинциалното земеделско министерство в Кил следят експеримента с голям интерес

Нов експеримент за измерването на метановите емисии от кравите провеждат учени от университета в град Кил, Германия. За целта те са поставили две измервателни станции на една ливада край града, на която редовно пасе стадо млечни крави от близката ферма.
 
Системата регистрира циркулацията на въздуха между земната повърхност и атмосферата и чрез допълнителен сензор за газове измерва концентрацията на водна пара и въглероден диоксид. Друг инфрачервен сензор дава данни за съдържанието на метан във въздуха.
 
В момента метановите емисии от селското стопанство в Германия имат дял от 7 % от общото количество. В провинция Шлезвиг-Холщайн този дял обаче е 20 на сто, основно заради масовото говедовъдство. Провинцията е с едно от най-големите стада на млечни крави в страната. 
 
Проучването ще установи връзката между количеството и качеството на храната, приемана от кравите, и изхвърляния от тях метан. Учените изследват влиянието на храната. При експеримента се внимава всяка крава да получава еднакво количество трева, за да се получат точни резултати. Метановата емисия зависи от това количество, движението на животните и индивидуалните им параметри за обмен на веществата. Една средностатистическа крава изхвърля на ден по 200 грама метан. 
 
От провинциалното земеделско министерство в Кил следят експеримента с голям интерес, тъй като се надяват той да даде насоки как да се намалят вредните емисии. Ведомството вече е предложило на федералното правителство да подкрепя финансово животновъди, които работят с намалени емисии. Това ще позволи на фермерите да произвеждат по-устойчиво и по-екологично, без да намаляват поголовията си.
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.