Голяма компания в САЩ прекратява дейността си

В момента пазарните условия в Съединените щати са изключително напрегнати

Заради ниските цени на свинското на вътрешния и на международния пазар, голяма американска свиневъдна компания ще прекрати дейността си до средата на следващата година. 
 
С 54 000 свине майки, отглеждани по договор със 150 семейни ферми, компанията е една от най-големите в Съединените щати. От централата съобщиха, че след изтичането на тези договори и обработката на животните фирмата ще излезе от сектора на производството на свинско месо. Това ще стане постепенно с краен срок 30 юни 2021 година.
 
Компанията работи 30 години със свине, но още през август 2019-та продаде голяма част от производствените си капацитети. Тогава за останалите животни не се намери купувач. Според запознати такова нещо се случва за пръв път в историята на американското свиневъдство, където повечето малки и средни фермери работят на ишлеме за големи концерни. Когато в миналото някоя такава компания се е отказвала от дейността, винаги са се намирали конкуренти, които да изкупят договорите с фермерите.
 
В момента пазарните условия в Съединените щати са изключително напрегнати. Повечето фермери, отглеждащи свине, губят по 20 долара на всяко животно, предадено в кланиците. Затова и през първото полугодие на тази година поголовието от свине майки се е свило със 150 хиляди. За същия период броят на новородените прасенца е намалял с 5 процента, сочат данни на земеделското министерство във Вашингтон.
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.