Източнобалканската свиня е под заплаха, но няма да изчезне като вид

Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството

Източнобалканските свине са силно застрашени като популация, но има големи шансове да бъдат съхранени като вид

Африканската чума унищожи голяма част от поголовието, но въпреки това се правят опити за повторно развъждане на чистопородни животни.
Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) е институцията, която отговаря за съхранение на генетичните ресурси в страната ни. Затова се обърнахме към звеното за информация относно казуса с източнобалканските свине. 
Попитахме изпълнителния директор Георги Йорданов дали има опасност да загубим популацията на източнобалканската свиня.
"Има ли вероятност? Определено има такава вероятност. Трябва да го кажем отговорно. Ако не се вземат крути мерки по отношение на биосигурността, възможно е това нещо да се случи. От страна на държавата, в депото в Сливен ние сме положили максимални усилия да повишим биосигурността."
Както вече ви съобщихме, популацията на източнобалканска свиня е намаляла до критично ниво и от Асоциацията за съхранение и развъждане на животинския вид смятат, че е много вероятно да загубим рядката порода. Георги Йорданов не отрече, че може всички стада да бъдат засегнати от африканска чума, но отбеляза, че това зависи от мерките във всяко стопанство. Той ни увери, че животинският вид ще бъде съхранен. Още миналата година Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) е закупила 10 чистокръвни животни и ги е настанила в специализирана развъдна база в Сливен.
Георги Йорданов: 
"Това нещо го направихме преди 6-7 месеца. Животните се адаптираха, бяха бременни. Четири от свинете майки вече са опрасени, имаме 20 приплода от породата, получени в Сливен, и 4 млади нереза, които нямат родствена връзка с майките и с това ново поколение, което се е получило."
За сега в Сливен приучват младите нерези на по-близка връзка с човека, за да може да се вземе и съхрани семенен материал. Развъден план е вече разработен от звеното, а от друга страна са започнали действия по учредяване на втори център за репродукция и съхранение на породата. За целта още този месец ще бъдат закупени още 10 животни от чистопородно стадо.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар