Източнобалканските свине са на изчезване

Реалният брой на чистопородните източнобалкански свине намалява с всеки изминал ден

В момента се очакват резултати от последните взети проби на 220 животни, но информацията се бави. 
3200 са били чистопородните индивиди от вида източнобалканска свиня преди да започне епидемията от африканска чума в страната ни. По данни на БАБХ сега са останали около 1000 животни, включително кръстоски. Реалният брой на свинете с автентично родословие са под 500. Най-голямото контролирано стадо от вида сега е с повишена заболеваемост от африканска чума. Това силно безпокои Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня. Прогнозите на звеното са, че напълно ще загубим редкия животински вид. Още по темата коментира Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня.
„Аз ви казах, че информацията, която имам за повишената смъртност в стадото, е от четвъртък. От четвъртък до сега са минали 6 дни, а до снощи проби не бяха взети. Каква е причината за това, не мога да ви кажа.“
Към момента са постъпили за изследване проби на около 220 животни с голям риск да се окажат носители на смъртоносното заболяване. Радостина Донева:
„За последните 60 дни имаме заболели доста стада в област Варна. Средно по 20 животни губим на ден. От всички животновъдни обекти там, отглеждащи пасищно свине, независимо източнобалканска свиня или кръстоски. Явно ветеринарните лекари и всички ангажирани с процеса, са доста натоварени, но това не ни спасява, в случаите, когато говорим за толкова заразно заболяване. Действията трябва да бъдат максимално експедитивни, за да не се разпространява, защото тук говорим за запазването на породата в крайния етап от нейното оцеляване.“
Както ви съобщихме, констатирани са още 3 случая на заразени с африканска чума прасета от вида източнобалканска свиня. Обектите се намират в село Цонево, община Дългопол, област Варна. Определена е 3-километрова зона около огнищата. Ще бъде направено принудително умъртвяване по хуманен начин на всички заразени и контактни домашни свине в обектите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.