Казусът със стадото на Ана Петрова от Болярово се развива

ОДБХ - Ямбол се обърна към Върховният административен съд (ВАС) с искане за отмяна на Решението за възстановяване на регистрацията на животновъдния обект на Ана Петрова. Вижте становища от БАБХ и ДФЗ

Сагата със стадото на Ана Петрова от Болярово още не е приключила. Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол се обърна към Върховния административен съд с искане за отмяна на Решението за възстановяване на регистрацията на животновъдния обект на Ана Петрова във връзка с възникването на огнище на чума по дребните преживни животни. За коментар се свързахме с Ана Петрова и Николина Чакърова, адвокат по делото.

За Агро ТВ Ана Петрова заяви, че проверки на място в нейната ферма не е имало.

„Не смятам, че идването преди 2 години, за да ми избият животните е проверка. Когато излезе решението на съда имах обаждане от ветеринарен лекар, даже не е от по-големите в йерархията началници, че трябва да дойдат да ми премаркират животните, даже не знам поради каква причина се налага това премаркиране. Аз поисках да ми предоставят всички документи за това. Нямам никакъв документ, че животновъдният обект е възстановен. След второ позвъняване от ветеринар нямам връзка с институциите и след това научих, че е заведено ново дело за преразглеждане на решението в наша полза.”

По думите на Ана Петрова, тя е получила предложение да ѝ бъдат изплатени всички субсидии и пропуснати ползи, ако животните ѝ бъдат умъртвени. Предложението е отказано. Адвокат Чакърова обясни, че влязлото в сила съдебно решение се атакува по т. нар. извънреден способ с молба за отмяна по чл. 239 т. 1 от АПК. В социалните мрежи адвокатът се обърна към Десислава Танева, твърдейки, че от трибуната на Парламента министърът е обещала, че няма да обжалва влязлото в сила съдебно решение на ВАС и че ще бъдат изплатени всички пропуснати ползи и неизплатени субсидии на фермерката.

Вижте как отговориха на нашето запитване от БАБХ:  

„Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Ямбол се обърна към Върховния административен съд (ВАС) с искане за отмяна на Решението за възстановяване на регистрацията на животновъдния обект на Ана Петрова в село Болярово във връзка с възникването на огнище на чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ). Отправеното искане и резултатът от него по никакъв начин не засягат ликвидирането на животните в стадото, в което е констатирана ЧДПЖ.

Отмяната на Решението би довела до заличаване на животновъдния обект от Регистъра на БАБХ.

Искането за заличаване е продиктувано от факта, че възстановената с Решение на съда регистрация на фермата възпрепятства Република България да промени статута си пред Световна организация за здравеопазване на животните (OIE) на страна „свободна от ЧДПЖ“.

С членството си към OIE и като държава членка на ЕС, България е длъжна да прилага всички приети международни стандарти и правила при контрола и борбата с болестите по животните и зоонозите, с което да си гарантира достъп до вътреобщностния и международния пазар.

Чумата по дребните преживни животни не е опасна за хората, но води до икономически загуби, дължащи се на рестрикциите по отношение на търговията с възприемчивите животни и продукти от такива от засегнатите територии.

Така например, към момента българските стопани получават откази за износ на живи дребни преживни животни към трети страни. Затруднена е свободната търговия и износ на продукти, добити от ДПЖ. Това се дължи единствено на настоящия статут на страна „не свободна от ЧДПЖ“ заради единственото огнище на болестта в страната – регистрираният животновъден обект на Ана Петрова в село Болярово.

БАБХ изпълни Решението на ВАС от месец юни 2020 година и възстанови регистрацията на животновъдния обект. Към днешна дата, 01.09.2020 година, в него не са извършвани проверки на място, заради отказан достъп на проверяващите от стопанина.”

От своя страна от Държавен фонд „Земеделие” отговориха на въпроса дали Ана Петрова ще получи финансово подпомагане така:

„За кампания 2018 по заявлението на Христо Христов, който от 2014 година е собственик на посоченото стопанство, а не г-жа Ана Петрова, не са оторизирани суми. Причината е че от БАБХ са ни информирали че кандидатът е отказал провеждането на проверка на място. Съгласно ЗПЗП, чл. 43, ал. 3 , т. 3 - Разплащателната агенция намалява размера на плащането или отказва плащане по схемите за директни плащания, когато кандидатът възпрепятства извършването на проверка на място.”

Адвокат Николина Чакърова предложи да бъде проведена среща между земеделския министър Десислава Танева и стопаните от Болярово.

 

По темата работиха Светлозара Димитрова и Мирела Спасова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.