Китай инвестира в свиневъдството на Аржентина

Преговорите по проекта се водят от началото на миналия месец

Големи инвестиции в аржентинското свиневъдство планира Китай. Целта е да се преодолее недостига на свинско месо в Народната република, без животните да бъдат изложени на риска от африканската чума.
 
Преговорите по проекта се водят от началото на миналия месец и се намират в напреднала фаза, посочи аржентинският външен министър Фелипе Солá. Засега не се съобщават детайли за обема на китайските инвестиции, нито кога ще заработят бъдещите съвместни ферми. Според медиите в Буенос Айрес е въпрос на седмици да бъде подписано съответното споразумение. Властите в Аржентина се надяват то да създаде нови работни места и да помогне за преодоляване на тежката финансова и икономическа криза, изострена и от пандемията с Ковид-19.
 
От аржентинското земеделско министерство изтъкват, че е много по-добре страната да изнася готова продукция месо, вместо само суровини - зърно и маслодайни култури.
 
Въпреки това в столицата се чуват и гласове, които са против това сътрудничество. Сдружение на екоактивисти предупреждава, че Аржентина не бива да се превръща във "фабрика за свинско месо, произвеждаща за Китай". Според природозащитниците увеличаването на износа на свинско към Народната република ще бъде за сметка на местното производство на хранителни продукти и ще донесе повече проблеми, отколкото ползи, в това число повишен риск от болести по животните вследствие изграждането на големи свиневъдни стопанства.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.