Китай отчита ръст на поголовието в свиневъдството

Това става ясно и от производството на фуражи

След като през миналата година поголовието от свине в Китай бе унищожено почти наполовина от Африканската чума, сега то постепенно се възстановява. По данни на земеделското ведомство в Пекин през февруари броят на свинете майки се е увеличил с 1,7 процента.
 
Това е петият поред месечен ръст, като от септември миналата година насам увеличението е с 10 на сто. Сега за пръв път е отчетен и ръст на новородените прасета от 3,4 процента спрямо януари.
 
Като цяло броят на свинете в Китай за един месец е нараснал с 2,8 на сто. Анализатори отчитат, че това е нетипично за сезона, защото в началото на пролетта се наблюдава спад на отглежданите животни. В същото време се увеличава и преработката на свинско месо, която драстично пострада от мерките за ограничаване на коронавируса.
 
Това става ясно и от производството на фуражи. Според агроведомството 87 % от всички лицензирани компании вече са възстановили работа, подобна е ситуацията и при фирмите за ветеринарни медикаменти. Близо 90 на сто от общо 5 500 кланици също са се върнали към нормален режим на работа.
 
Въпреки всичко положението на пазара за свинско в страната остава напрегнато. През втория месец на годината в 11 от най-големите свинекомплекси са произведени общо 15,3 милиона свине, което е с две пети по-малко, отколкото през същия период на 2019-та. Властите обаче са уверени, че възстановяването на сектора ще продължи и през следващите месеци. За това ще допринесе и високата рентабилност в момента. Обикновено съотношението между цената на една свиня спрямо цената на фуража е 6 към 1, сега обаче е 18 към 1. Цените обаче постепенно започват да падат. В средата на миналия месец кланиците са плащали средно по 5 евро на килограм живо тегло, сега плащат по 4 евро и 80 цента на килограм. 
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар