Китай строи мегастопанства край големите градове

С новия подход държавата обръща гръб на дългогодишната политика за преместване на производството в селските региони

Със строежа на огромни свинеферми в близост до големите градове Китай се опитва да възстанови поголовието, намаляло драстично през миналата година заради aфриканската чума по свинете. С новия подход държавата обръща гръб на дългогодишната политика за преместване на производството в селските региони.
 
Експерти виждат в сегашната практика опит да се осигури вътрешното потребление, без оглед на екологичните проблеми, които вървят ръка за ръка с подобни мегаструктури. Целта на държавното ръководство е да увеличи броят на свинете с минимум 200 милиона, колкото станаха жертва на чумата. Новите ферми обаче са свързани с огромни разходи за вода, фуражи и управлението на отпадъците. Заради тези трудности в периода между 2015 и 2017 година повечето големи стопанства бяха преместени далеч от градовете или изцяло затворени. Сега те отново са на мода и се строят в предградията на Пекин и други агломерации.
 
В новите стопанства, които се издигат на няколко етажа, се отглеждат по 150 000 свине годишно. По този начин властите се опитват да осигурят достатъчно месо за пазара, за да не се повтори ситуацията от 2019-та, когато цената на свинското се увеличи главоломно и повлече със себе си инфлацията в страната.
Така в околностите на столицата с нейните 20 милиона жители до 2022 година трябва да се появят няколко такива ферми, които да произвеждат по 900 000 свине на година. С тях се покрива близо една десета от потреблението в Пекин.
 
Но въпреки нарасналия брой на свинете майки, производството на свинско месо и тази година ще продължи да се свива. В резултат вносът от чужбина остава на рекордно ниво. Само през април в Китай са внесени 400 000 тона, или 170 % повече, отколкото през същия месец на 2019-та.