Кланиците в Нова Зеландия прекратиха дейността си

Месопреработвателите работят със силно намален капацитет

Пред сериозен трудности са изправени свиневъдите в Нова Зеландия. Заради пандемията от коронавируса повечето кланици в страната преустановиха работа, така че стопаните не могат да предават животните си за клане. Това може да доведе до проблеми със законите за защита на животните.
 
От браншовата организация на свиневъдите обявиха, че повечето малки и средни кланици, които не са част от големи компании, нямат право да работят, понеже не са считани за релевантни. Всяка седмица във фермите остават хиляди свине, готови за клане, като по този начин заемат много място, с което стопанствата не разполагат. В същото време заради намалената вътрешна консумация все още работещите кланици, търговците на едро и преработвателите не са в състояние да приемат нови количества месо, понеже складовите пространства са запълнени.
 
Освен това месопреработвателите работят със силно намален капацитет, тъй като голяма част от работниците са в принудителен отпуск. Служителите, които все още са на работа, трябва да спазват редица ограничения, което забавя производството. Затова от браншовата организация на свиневъдите призовават правителството да позволи на малките кланици и месарници да възобновят дейността си. В противен случай най-силно ще страдат животните.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар