Москва подарява прасенца на селското население

С тази мярка властите искат да поощрят създаването на алтернативни източници на доходи и да осигурят продоволствието

Във връзка с коронакризата безработицата в Русия расте с бързи темпове, признават властите в Москва. За последните седмици броят на хората, останали без препитание, се е удвоил и може да достигне 9 милиона души, посочват експерти. Най-засегнато от ситуацията е населението на селските региони. Затова правителството предприема мерки за подкрепа.
 
Една от стъпките, предвидени от правителството, е да подари на всеки жител на регион Курган, който граничи с Казахстан, както и на хората на Изток от Урал, по две прасенца. Към това ще има и фураж за една година.
 
С тази мярка властите искат да поощрят създаването на алтернативни източници на доходи и да осигурят продоволствието в по-слабо развитите региони на Изток. По думите на губернатора на Курган, по две прасенца ще получат дори онези жители на региона, които нямат никакъв опит в животновъдството.
 
Идеята среща остра критика от страна на професионалистите в бранша. Според Федералното сдружение на свиневъдите подаряването на животни само ще възроди отглеждането им в малки стопанства тип заден двор, а това е опасно от гледна точка на здравето на животните. Съществува и голяма опасност от разпространението на Африканската чума и други болести. В такъв случай това би застрашило износа на руско свинско месо към Азия, предупреждават браншовиците. Към момента Русия може да доставя свинско за Монголия, Хонконг и Виетнам, а с Китай все още се водят преговори.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.