НОКА: 120 000 нереални овце и кози се подпомагат

По думите на Симеон Караколев фиктивните животни са декларирани във ВетИС

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) алармират, че около 120 000 животни са включени в схемите за подпомагане, но реално не съществуват. Съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев обяснява, че получава сигнали от фермери, които имат съмнения за злоупотреби. По думите му има животновъди, които имат стотици виртуални животни, които са декларирали в Системата за идентификация и регистрация на животните – ВетИС.

Симеон Караколев, съпредседател на НОКА:

„Имат животни, вписани във ВетИС, така заявяват субсидии за пасища или за глава животно, но тези животни реално ги няма. Марките на тези животни седят в една торбичка. Ако дойде проверка, преди това този фиктивен животновъд има уговорка с друг фермер или има животни, заведение на друга фирма, които използва, докато трае проверката. Свалят съществуващите марки, слага своите за целите на проверката.”

Тези схемаджии, както са широко наричани ощетяват реалните фермери, като им отнемат и пасища и така реалните животновъди, на които пасищата са необходими, остават без тях. Браншовиците са уведомили агроведомството за виртуалните овце и кози, като настояването им е да се спре източването на подпомагането чрез засилен контрол и масови проверки в стопанствата. Необходима е цялостна програма и промени, за да се спре злоупотребата и парите да отиват в реалните фермери.

Симеон Караколев:

„Спомняме си фрапантни случаи от 2019 г., когато при инвентаризация от заявени 300 кошера, налице са 3-4. При крави заявени 400, намерени 30, овце – декларирани 1000, а реални 150. Министерството (МЗХГ) може да даде много по-конкретна информация за въпросните проверки. Аз не зная и какъв процент от стопанствата са проверени, тези 120 000 за които сега говоря са резултат от малка извадка, вероятно са много повече. Проверки има, но мнимите фермери са намерили начин да ги заобикалят. Трябва да се подходи по-прагматично от страна на МЗХГ, ДФЗ и БАБХ, дори ако трябва това да бъде с участието на браншовите организации. Хората по места сигнализират, БАБХ прави проверка и съставя акт за 200 лева.”

Браншовата асоциация изчислява, че около 20 милиона лева годишно се източват от схемаджии в животновъдството. Когато виртуалните животни се изчистят ще има по-високи ставки за подпомагане и ще се освободят пасища за реалните фермери.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.