Нови фермерски протести в Нидерландия

Фермерите са против предписанието от Хага от 1 септември да влагат по-малко протеини във фуражните смески

Няколкостотин нидерландски фермери се събраха край град Утрехт, за да изразят недоволството си от екологичните ограничения, налагани от правителството в Хага. Протестът им е насочен основно срещу предписанията за намаляване на азотните емисии.
utreht
 
Първоначалната цел на протестиращите стопани беше да блокират Националния институт за здраве и околна среда в град Билтхофен, но бяха отклонени от полицията, затворила всички пътища, водещи до института. Затова Организацията за защита на фермерите призова демонстрацията да се състои в Утрехт. Там институтът беше упрекнат, че не измерва правилно вредните емисии и функционира като инструмент на правителството.
 
Фермерите са против предписанието от Хага от 1 септември да влагат по-малко протеини във фуражните смески, за да намалят емисиите от азот. За земеделския министър Карола Шаутен това е една от основните цели на нейната политика.
 
Нидерландия е една от европейските държави с най-големи емисии от амоняк и азот, като голяма част идват от селското стопанство, но и от автомобилния транспорт и индустрията. Фермерите обвиняват властите, че искат да строят нови пътища и жилищни сгради, и за да не влошат азотния баланс, настояват за съкращения в селското стопанство, вместо да обърнат внимание и на транспорта. Освен това стопаните се опасяват, че по-малката дажба протеини във фуражите ще се отрази неблагоприятно на здравето на техните крави и ще ги тласне към фалити. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.