Нови случаи на африканска чума по свинете в Западна Полша

Западна Полша е един от големите центрове на свиневъдството в страната

За нов случай на африканска чума по свинете съобщават ветеринарните власти в Полша. Заразена е ферма за угояване на прасета в западната част на страната, а вирусът най-вероятно е донесен с пратка малки прасенца, смятат експертите.
 
Фермата се намира на 20 километра западно от град Познан и в нея се отглеждат близо 10 000 свине. Прави впечатление, че инфекцията се е появила в стопанство, отстоящо на десетки километри от последните случаи в Любушкото войводство, където в началото на март бяха открити мъртви диви свине, заразени с вируса. Там имаше и засегната свинеферма, в която бяха умъртвени около 25 хиляди животни. Сегашният случай е установен на 130 километра източно от границата с Германия. Първоначално доставените за угояване прасенца не са показвали симптоми на заболяването, но при задължителния тест някои са дали положителни проби. Затова се е наложило всички животни във фермата да бъдат евтаназирани.
 
Западна Полша е един от големите центрове на свиневъдството в страната. В региона има десетки големи стопанства за угояване, както и много ферми със свине майки. Освен това от Световната организация за здравето на животните съобщават, че там има и случай на птичи грип от силно заразния щам H5N8. В стопанството, на 20 километра от границата с Германия, има около 30 хиляди кокошки. Всички те също са умъртвени, около мястото са очертани зони за сигурност и наблюдение.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.