Парламентът в Хага иска да затвори всички ферми

През изминалите няколко месеца властите в Нидерландия бяха принудени да умъртвят повече от 1500 норки

След редицата случаи на зараза с Ковид-19 в нидерландски ферми за норки, парламентът в Хага гласува становище, с което настоява всички ферми да бъдат закрити до края на годината. 
 
Решението беше взето след предложение, внесено от Социалдемократите и Партията за животните. Освен това парламентът призова правителството да издаде обща забрана за развъждане на животни, които могат да се заразят с коронавируса.
 
През изминалите няколко месеца властите в Нидерландия бяха принудени да умъртвят повече от 1500 норки, след като в девет ферми бяха открити заразени животни. Има и два случая на заразени служители, като медиците предполагат, че вирусът се е прехвърлил от хората на норките, а не обратно.
 
По данни на природозащитни организации в Нидерландия в момента действат 128 ферми за норки. Отглеждането на тези животни с цел добив на ценната им кожа отдавна е на фокус на остри критики, което през 2016 година доведе до решение на Върховния съд в страната да постанови затварянето на стопанствата от 1 януари 2024 година. Сегашното решение на парламента изтегля крайния срок с три години напред.