Повишена опасност от син език в Европа, у нас помага ваксина

От началото на август в страната ни има повишена опасност от син език и антракс, но все още няма констатирани огнища

Какви са рисковете, каква е превенцията и как да се реагира при съмнителни симптоми? Разговаряме с доктор Димитър Цанков, заместник председател на Български ветеринарен съюз. Той обясни, че епизоотичната обстановка в Европа е сложна по отношение на болестта син език. В Северна Македония има 38 огнища, а в Гърция 12.
"В нашата страна за сега няма констатиран случай на син език. Ако бъде извършена ваксинацията така, както трябва, заболяването няма да влезе в България."
Според доктор Цанков сериозна заплаха няма за страната ни, но рискови си остават личните стопанства.
"Аз не мисля, че има голяма заплаха от гледна точка на това, че по-големите ферми са обхванати от ваксинацията. Може да има единични случаи при дребните преживни животни, особено при овцете в задни дворове. От няколко години има предложение тази ваксинация да спре и мисля, че е добре, че не я прекратихме и продължи да е част от държавната профилактична прогрма.“ 
Доктор Цанков разясни особеностите на заболяването, които трябва да се имат предвид от стопаните.
"Синият език се проявява с висока температура, основно измененията са в областта на устната кухина, афти, изтечения, подуване силно на езика, има и доста атипични признаци. За хората не е опасно, но нанася големи икономически щети."
Специалистите от Български ветеринарен съюз призовават при съмнение за каквото и да е заболяване или повишена смъртност при животните да се потърси лекарска помощ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.