Проблеми при доставките на суровини в ЕС

Особено засегнати от липсата на фуражи ще бъдат птицевъдите

Производителите на фуражни смески в Европейския съюз са застрашени от недостиг на суровини и се опасяват, че това ще доведе до затваряне на производствени мощности. За това предупреждават от европейската браншова организация.
 
Въпреки че опашките по вътрешноевропейските граници вече почти се стопиха, секторът остава в риск, посочват от Европейския съюз на производителите на фуражни смески. Трудностите идват най-вече по маршрута от Източна Европа и Черноморския регион към западните региони на континента. Забавяне на доставките от Украйна и Румъния има основно по границите на Унгария, Хърватска, Словения и Австрия, които не пропускат камионите, ако шофьорите не разполагат със средства за лична защита. Затова браншът се надява да заработят предписанията на Европейската комисия, която постанови, че проверките на ТИР-овете не бива да продължават повече от 15 минути, а на водачите да се измерва най-много телесната температура.
 
Особено засегнати от липсата на фуражи ще бъдат птицевъдите, тъй като за разлика от потребителите в супермаркета, които могат да изберат друг продукт, ако желаният не е на лице, нямат никаква алтернатива. Друга опасност, надвиснала над бранша, е коронавирусът. Ако сред служителите има много заразени, това ще доведе до спиране на производството.
 
В случай, че пандемията продължи, има опасност от недостиг на соя и други суровини, внасяни от трети страни, предупреждават от браншовия съюз. (aiz)
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.